Rivierenwijk Heerhugowaard: van Bloemkoolwijk naar Zonnebloemwijk

Werksessie Heerhugowaard over een Post 65 wijk die aansluit op het warmtenet én klimaatbestendig wil worden

Bij de totstandkoming van deze toolbox zijn een aantal werksessies met gemeenten georganiseerd. In de werksessies hebben ambtenaren een casus aangedragen en zijn daarover met experts op het gebied van verduurzaming en ruimtelijke kwaliteit in gesprek gegaan. Dit is een uitwerking van de sessie met de gemeente Heerhugowaard. 

De gemeente Heerhugowaard en een woningbouwvereniging willen de woningen in de Rivierenwijk aansluiten op het warmtenet. Het is een typische bloemkoolwijk uit begin jaren ’80, zogeheten ‘Post 65’ erfgoed. De wijk moet ook klimaatbestendig gemaakt worden en de gemeente wil bewoners actief betrekken bij dit proces. Hoe kan bij de aanleg van een warmtenet in een woonwijk de ruimtelijke kwaliteit van met name de openbare ruimte gehandhaafd blijven of versterkt worden? Welke harde randvoorwaarden en wensen geven we aan externe partijen en bewoners mee? 

De herinrichtingsvisie voor de Rivierenwijk is door de stedenbouwkundige van de gemeente opgesteld daarna is met de buurt een ontwerp gemaakt aan de hand van de bewonerswensen. Het herinrichtingsplan was al in een ver gevorderd stadium toen de woningbouwvereniging te kennen gaf op het warmtenet te willen aansluiten. Dit maakte het proces erg ingewikkeld.

In de discussie wordt gepleit om voor klimaatadaptatie eerst te kijken hoe groot het probleem is, hoe urgent het is en dan vanuit de gemeente een kader te stellen van wat opgelost dient te worden. De belangrijkste kaders neem je vervolgens mee in de wijk. Kijk daarbij eerst naar de grootste kwaliteiten in de wijk en de aandachtspunten. Professionals kennen deze kwaliteiten heel goed, bewoners ervaren ze. 

Hoe kunnen we deze kwaliteiten beschermen? Welstand gaat immers alleen over de bebouwde omgeving. Zouden we niet naar een Welstand Plus moeten die de kwaliteiten van de wijk benoemen, behouden of versterken. 

Of een omgevingsvisie op wijkniveau opstellen waarin de kernkwaliteiten benoemd worden. Op omgevingsplanniveau kunnen de kernkwaliteiten dan vervolgens uitgewerkt worden en kunnen daar regels aangekoppeld worden. Als laatste wordt het ondergronds bestemmingsplan genoemd om de ondergrond in beeld te brengen en te beschermen. 

 

Galerij

Bron: Gemeente Heerhugowaard

Kaart