Revolverend fonds

Een revolverend fonds is een monumentenfonds waarin een overheid – in dit geval een gemeente – eenmalig een bedrag stort. Gemeenten hebben vaak maar beperkte middelen voor het verduurzamen van erfgoed en deze potjes zijn meestal snel op. Het oprichten van een revolverend fonds met het Nationaal Restauratiefonds (NRF) is een slimme en duurzame manier om met beperkte middelen eigenaren toch financieel te ondersteunen. Monumenteigenaren kunnen een lening uit dit fonds krijgen voor bijvoorbeeld een restauratie of verduurzamingsmaatregelen. De afgeloste leningen en de rente worden teruggestort in het fonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt. Een revolverend fonds is geschikt om met beperkte middelen duurzaam te kunnen financieren.

Voordelen

  • Met een revolverend fonds maakt eenmalig subsidiëren plaats voor duurzaam financieren – meer impact met dezelfde euro.

Aandachtspunten

  • Het opzetten van een revolverend fonds kost veel werk. Het is aan te raden gebruik te maken van kennis van andere parrtijen.
  • Financiële inleg is vereist door de gemeente of andere partij bij start van een revolverend fonds.
  • De gemeente speelt net als bij subsidies een belangrijke rol in de vaststelling van de kosten.
  • Een revolverend fonds voor verduurzaming is effectiever in combinatie met restauratie en/of onderhoud om zo een eigenaar optimaal te ondersteunen.

‘Met een revolverend fonds maakt eenmalig subsidiëren plaats voor duurzaam financieren’ 

- , Gemeente Utrecht

Stappenplan

1

Oriënteren welke gemeenten al gebruikmaken van een revolverend fonds en informatie inwinnen bij bijvoorbeeld het NRF over het opzetten van een fonds.

2

Een duidelijk beeld scheppen voor wie het fonds bedoeld is en hoe het eruit moet komen te zien (wie is de beleidsgroep, welke behoeften zijn er en wat zijn de financiële mogelijkheden)

3

Het fonds vormen en opzetten. Besluiten welke organisatievorm geschikt is en een werkverdeling vaststellen.

4

Fondsmanagement.

Stappenplan