Duurzaamheidsmaatregelen voor monumenten

De gemeente Zwolle heeft veel cultuurhistorisch waardevolle bebouwing. Er waren veel interne functiewijzigingen bij monumenten. Zo gingen zolderruimtes bijvoorbeeld dienen als slaapkamer. Tegelijkertijd uitten steeds meer monumenteneigenaren de wens om te verduurzamen. Het aantal aanvragen voor wijzigingen aan het monument, met name aan de kap, groeide de laatste jaren dan ook flink. De gemeente wilde meer onderhouds- en aanpassingsmogelijkheden mogelijk maken, zolang die geen afbreuk doen aan de waarde van het monument.

Proces

De bestaande bestemmingsplannen waren het startpunt voor de zoektocht naar mogelijkheden voor duurzaamheidsingrepen bij monumenten. Omdat de gemeente veel waarde hecht aan haar historische dakenlandschap koos zij ervoor een handreiking op te stellen die specifiek ingaat op historische daken. Hiervoor is samenwerking gezocht met het lokale Duurzaam Bouwloket.

Behoud controle en contact

De handreiking gaat onder andere in op dakkapellen, zonnepanelen en isolatie. De historische en monumentale waarde van het monument en de kap zijn altijd het uitgangspunt. De handreiking geeft niet specifiek vergunningvrije duurzaamheidsmaatregelen aan, maar geeft zekerheid over de kaders en randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan voor de vergunning. De handreiking garandeert een vergunning als de ingreep daaraan voldoet. Zo houdt de gemeente de controle, terwijl de bewoner meer zekerheid krijgt voorafgaand aan de vergunningaanvraag. Door deze regeling blijft ook het contact tussen de gemeente en de aanvrager behouden. Monumentenzorg blijft in gesprek met eigenaren en houdt toezicht, waardoor de uitvoering van plannen vaak goed verloopt.

Kaart