Beleid zonne-energie in beschermd stadsgezicht Willemstad

Overzichtelijke regels voor zonnepanelen op daken.

Aanleiding voor het opstellen van een beleidsnota was de toenemende vraag voor het plaatsen van zonnepanelen en de wens van het bestuur van de gemeente Moerdijk om dit in de cultuurhistorisch waardevolle gebieden goed af te wegen. Per locatie werd dit apart afgewogen en dat kostte veel tijd. Daarom is een beleidslijn opgesteld waarin is aangegeven wanneer zonnepanelen in het beschermde gezicht mogelijk zijn.

Met de opgestelde beleidslijn kan nu goede informatie aan het vergunningenloket worden gegeven. 

Wat was het dilemma?

We merkten dat er willekeur kon ontstaan omdat er geen beleidslijnen bestonden voor het toestaan van zonnepanelen in beschermde gezichten. Per locatie werd dit apart afgewogen maar het kostte ook veel tijd om steeds weer in de materie te duiken en argumenten te verzamelen om een advies op te stellen.

Ook werd steeds meer duidelijk dat bewoners uit de vesting van Willemstad niet op de hoogte waren van het feit dat voor zonnepanelen een omgevingsvergunning aangevraagd moest worden.

Voor de gemeente was de grootste zoektocht naar het antwoord op de vraag wie nu de beleidsregels moest vaststellen. Hierover is uitvoerig overleg met verschillende juridische collega’s. Zie verder on der kopje afwegingen. 

Wat is de oplossing? 

De oplossing is het opstellen van een beleidsnota als basis voor het opstellen van adviezen door de leden van de Monumentencommissie. Daarom bevat de beleidslijn uitgangspunten op welk object of op welke locaties wel of niet, en zo ja onder welke voorwaarden zonnepanelen kunnen worden toegestaan.

Op deze manier kan nu veel sneller een aanvraag worden beoordeeld. Omdat in het verleden de regelgeving anders was, is besloten om voor de al geplaatste zonnepanelen een gedoogbeschikking te verlenen aan de eigenaar tot het moment dat deze zonnepanelen vervangen moeten gaan worden. 

Wat waren de afwegingen om bepaalde keuzes te maken? 

1. Dit beleidsstuk is het resultaat van een afweging tussen duurzaamheidsbelangen, monumentale belangen en stedenbouwkundige belangen bij monumenten in de gemeente en alle objecten in het beschermde stadsgezicht. Het gebied dat door het Rijk is aangewezen is beschermd stadsgezicht werd op basis van een cultuurhistorische analyse ingedeeld in vier gebieden. Dit vormde het uitgangspunt voor deze beleidsnota. 

2. Beslissingsbevoegdheid. Het wijzigen van de welstandsnota uit 2004 is aan de raad maar de gemeentelijke welstandsnota bevat geen beleidsregels voor monumenten. De Monumentencommissie brengt adviezen uit aan het college over concrete aanvragen om een omgevingsvergunning; monumentenadvies. De bevoegdheid om een omgevingsvergunning te verlenen ligt bij het college.

Het feit dat een beleidslijn een richtlijn is hoe met een bepaalde bevoegdheid kan worden omgegaan, heeft ervoor gezorgd dat het college hiertoe bevoegd was. De beleidslijn moest uiteraard worden gepubliceerd om in werking te kunnen treden. Een beleidslijn is niet direct gericht aan burgers zoals een verordening. Burgers kunnen er wel een beroep op doen als ze willen verwijzen naar een vaste handelswijze van de gemeente of als ze willen weten hoe met een aanvraag wordt omgegaan. Uiteraard zijn de beleidsregels gepubliceerd in het regionale huis-aan-huisblad maar dat is ook een vereiste (Algemene wet bestuursrecht) dat de regels in werking kunnen treden. 

Wat is het doel van dit beleidsinstrument? 

Het doel is dat de advisering door de Monumenten commissie sneller en eenduidiger worden en dat de duurzaamheidsambities van de gemeente ook voor monumenten en beschermde gezichten een duidelijke invulling krijgen. 

Bereik je hiermee wat je hebt verwacht? 

Naar mijn mening is het doel bereikt. 

Waarom zouden andere gemeenten dit ook moeten inzetten? 

Het is een praktische oplossing maar hiervoor moet de welstandsnota wel de mogelijkheden bieden. 

Bij vragen kunt u  contact opnemen met mevr. A. van der Made, beleidsmedewerker cultuurhistorie van de gemeente Moerdijk.

Meer informatie

Gemeente Moerdijk:

Betrokken portefeuillehouders

Cultuur (monumenten): E. Schoneveld

Vergunningen: mevr. D. Brummans

 

Beleidsmedewerker cultuurhistorie: mevr. A. van der Made team VTH

Kaart