De erfgoednota die de gemeenteraad van Rheden in 2017 vaststelde was de tweede integrale erfgoednota van deze gemeente. Duurzaamheid komt op verschillende plekken in de erfgoednota prominent aan bod. Drie jaar later is een deel van de ambities inderdaad gerealiseerd, zoals het formuleren van gedifferentieerd beleid met behulp van ordekaarten voor het leggen van zonnepanelen in gemeentelijke beschermde dorpsgezichten, een wijkgerichte aanpak voor het toepassen van isolatieglas en de inzet van het gemeentelijk monumentenfonds om eigenaren actief te stimuleren om te gaan verduurzamen.
Over duurzaam erfgoed staat in de nota te lezen: ‘De synergie met duurzaamheid is een steeds belangrijker thema geworden in het erfgoedbeleid. Wij hebben veel eigenaren kunnen adviseren over en begeleiden bij de verduurzaming van hun monument.’ De gemeente stimuleert het realiseren van goede voorbeelden van verduurzaming en innovatie in de duurzame restauratiesector.
Duurzaamheid is voor de gemeente een van de aandachtspunten binnen een integrale aanpak van het erfgoed. Ook het betrekken van de inwoners bij het erfgoedbeleid is een speerpunt, en dat was in 2019 een van de redenen dat Rheden de BNG Bank Erfgoedprijs won. Zo worden inwoners betrokken bij het opstellen van een gebiedspaspoort dat informatie en kennis bevatten voor nieuwe ontwikkelingen in een beschermd landelijk gebied, waarbij duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is.
Marjolein Sanderman, medewerker van Erfgoed Rheden, geeft aan dat het idee om de uitvoeringsagenda te differentiëren goed gewerkt heeft. In de uitvoeringsagenda staan acties die in elk geval uitgevoerd worden, maar ook een plus-agenda die gerealiseerd kan worden als extra capaciteit en budget kan worden verkregen. Die plus-agenda geeft de erfgoedafdeling de ruimte om snel te handelen als zich kansen voordeden in het kader van bijvoorbeeld innovatie projecten of samenwerkingsverbanden.