Hierin geeft het bestuur op hoofdlijnen de koers van het erfgoedbeleid aan voor de komende jaren. De gemeenteraad stelt deze vast.
In een erfgoednota benoemt de gemeente de visie op en ambities voor duurzaamheid in het erfgoedbeleid. Zo kan de gemeente aangeven hoeveel waarde zij hecht aan duurzaamheid bij de omgang met monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, archeologie en cultuurlandschap. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om energiebesparing en (collectieve) opwekking van duurzame energie voor monumenteneigenaren, het gebruik van duurzame materialen, de invloed van duurzame energie op het landschap en de archeologie en circulariteit bij restauraties.
In het uitvoeringsprogramma worden concrete maatregelen genoemd met een budgettering. Denk aan een subsidieregeling, een voorlichtingscampagne of het stimuleren van voorbeeldstellende projecten. Het uitvoeringsprogramma kan gedifferentieerd worden: zaken die de gemeente in elk geval gaat doen en een plus-agenda die het mogelijk maakt op kansen in te springen als deze zich voordoen, bijvoorbeeld vanwege een financiële meevaller of samenwerking met een andere partij (provincie, woningbouwcorporatie, etc.)
Duurzaamheid is voor de gemeente een van de aandachtspunten binnen een integrale aanpak van het erfgoed.
Marjolein Sanderman - Beleidsadviseur Erfgoed Rheden , Gemeente RhedenHierin geeft het bestuur op hoofdlijnen de koers van het erfgoedbeleid aan voor de komende jaren. De gemeenteraad stelt deze vast.
Maak plan van aanpak, bepaal wie de erfgoednota opstelt en zet de opdracht uit.
Onderzoek opties en haalbaarheid, betrek belanghebbenden binnen en buiten de gemeentelijke organisatie om je ambities, regels en procedures te bespreken.
Schrijf de nota, koppel die aan een uitvoeringsprogramma dat binnen de begroting past en breng de nota in de gemeenteraad. Besteed aandacht aan goede implementatie en communicatie.