Nota uiterlijk van bouwwerken

Een welstandsnota met ruimte voor duurzaamheid en een uitnodigend karakter.

De gemeente Waterland heeft haar welstandsnota geactualiseerd tot een Nota uiterlijk van bouwwerken. Verduurzaming heeft een centrale rol gekregen in deze nota. "Doel van de gemeente, bij het opstellen van de nota, was om voldoende mogelijkheden te bieden. Wij willen met initiatiefnemers in gesprek gaan over het gewenste uiterlijk van het bouwplan.", aldus Marieke Leeverink, medewerker monumentenzorg bij Gemeente Waterland. De nota vormt daarom vooral een uitnodiging om met bouwplannen bij de gemeente langs te komen.

Duurzaam bouwen wordt gestimuleerd, waarbij voldoende mogelijkheden en ruimte wordt geboden voor verduurzaming bij ingrepen aan gebouwen en vernieuwing. Tegelijkertijd wordt een grote mate aan zorg voor de karakteristiek van het erfgoed en landschap behouden.

De nota heeft een uitnodigend karakter door bijvoorbeeld de mogelijkheid om vooraf al het gesprek aan te gaan over (ver)bouwplannen, ook als een plan niet gelijk voldoet aan de opgenomen richtlijnen. Dit is in lijn met de intenties van de aankomende Omgevingswet. Marieke Leeverink: "Uitnodigend beleid vraagt een open houding van de adviescommissie, de ambtenaar maar ook de welwillendheid van initiatiefnemers om in te gaan op de uitnodiging."

De Nota uiterlijk van bouwwerken (voorheen welstandsnota) brengt meerdere beleidsdisciplines samen waaronder, welstand, cultuurhistorie, ruimtelijke ordening, landschap, openbare ruimte en niet ten minste duurzaamheid. Verduurzaming van de gebouwde omgeving gaat niet vanzelf. Het vraagt aandacht in zowel de nota uiterlijk van bouwwerken als een goede begeleiding van initiatief tot vergunning.

Daarnaast is het ook belangrijk om intern tijd in te plannen om collega's (en commissieleden) goed te informeren over de wijzigingen en wat het voor hun werk betekend. 

 

 

Kaart